sKOSZtuj kultury: sezon 2

niedziela 12 września 2021 - piątek 17 września 2021

W odwiedzinach w winnicy „Bracia Petrasz”

W ostatnim odcinku drugiego sezonu cyklu sKOSZtuj kultury zapraszamy do winnicy „Bracia Petrasz”. Piotr i Marcin Petrasz opowiedzieli nam o wyrobie wina, sposobie produkcji i sposobie doboru win do potraw.

Dominika Radwańska z Natural Road Ranch przygotuje pieczone jabłka!

W czwartym odcinku naszego cyklu sKOSZtuj kultury zaprosimy Państwa do Natural Road Ranch. Przywita nas tam Dominika Radwańska, która przygotuje przepyszne pieczone jabłka.

Składniki:

  • 20 jabłek
  • 20 śliwek
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 2 garście rodzynek
  • 70 ml oliwy
  • przyprawy: mielony goździk, cynamon, kardamon

Marita Kahan z Gospodarstwa Esterka przygotuje spaghetti z cukinii!

W kolejnym odcinku sKOSZtuj kultury zapraszamy Państwa do spotkania z Maritą Kahan z Gospodarstwa Esterka.

Marita Kahan przygotuje spaghetti z cukinii.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 1 czosnek
  • 3 cebule
  • 8 pomidorów
  • 3 garści kiełków
  • 2 gałązki bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, oliwa z chili

Ewa Kuskowska i Jerzy Piotrowski z Zagrody Ziołowej przygotują zupę z łąki!

W kolejnym filmie cyklu sKOSZtuj kultury zapraszamy na spotkanie z Ewą Kuskowską i Jerzym Piotrowskim z Ziołowej Zagrody. Zagroda Ziołowa Ewy i Jurka to niezwykłe miejsce na mapie woj. łódzkiego. Rośliny i zioła, a także stolarskie rękodzieło to największe pasje właścicieli.

W tym odcinku zapraszamy na zupę z łąki!

Składniki:

  • bulion warzywny
  • szczaw, podagrycznik, pokrzywa (duża garść na 1l)
  • podsmażona cebula (duża garść na 1l)
  • przyprawy: curry, papryka wędzona, sól
  • kwiaty jadalne: ślaz dziki, nasturcja, nagietek

Irena Mikulska z „Leśnej Łąki” przyrządza pierogi z warzywami!

W drugim odcinku z serii sKOSZtuj kultury 2, Irena Mikulska z „Leśnej Łąki” pokaże, jak przyrządzić  smażone pierogi z warzywami , grzybami  i ziołami  z sosem śliwkowym i dipem koperkowo-czosnkowym . Dodatkowo zdradzi przepis na letnią sałatkę , która będzie doskonałym dodatkiem do dania głównego!

Potrzebne składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • sól do smaku

Farsz:

  • 100 g podsmażonej białej kapusty
  • cebula
  • 50 g grzybów duszonych z cebulą
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g komosy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory , zioła , chili , kurdybanek

Agnieszka Kowalska z AKKAdii Suliszew piecze tartę z owocami!

Zapraszamy do oglądania z nami kolejnego sezonu sKOSZtuj kultury! Jest to cykl filmów kulinarnych z owocami, warzywami i kwiatami w tle.

W pierwszym odcinku spotkamy się z Agnieszką Kowalską z AKKAdii Suliszew, czyli siedliska położnego wśród łąk i lasów w sąsiedztwie Puszczy Bolimowskiej. Można tam twórczo spędzić czas, rozsmakowując się w wegańskich potrawach przygotowywanych z lokalnych produktów.

Agnieszka Kowalska upiecze tartę z owocami.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (mix: pszennej, krupczatki, owsianej po 100 g)
  • 120-150 g oleju kokosowego
  • 50 g brązowego cukru
  • jabłko
  • konfitura z jabłek i jarzębiny
  • konfitura z mirabelek
  • kwiaty

Pierwszy sezon można zobaczyć pod linkiem: sKOSZtuj kultury sezon 1

Plakat