sKOSZtuj kultury: sezon 2
W odwiedzinach w winnicy „Bracia Petrasz”
Dominika Radwańska z Natural Road Ranch przygotuje pieczone jabłka!
W czwartym odcinku naszego cyklu sKOSZtuj kultury zaprosimy Państwa do Natural Road Ranch. Przywita nas tam Dominika Radwańska, która przygotuje przepyszne pieczone jabłka.
Składniki:
- 20 jabłek
- 20 śliwek
- 3 garście orzechów włoskich
- 2 garście rodzynek
- 70 ml oliwy
- przyprawy: mielony goździk, cynamon, kardamon
Marita Kahan z Gospodarstwa Esterka przygotuje spaghetti z cukinii!
W kolejnym odcinku sKOSZtuj kultury zapraszamy Państwa do spotkania z Maritą Kahan z Gospodarstwa Esterka.
Marita Kahan przygotuje spaghetti z cukinii.
Składniki:
- 4 cukinie
- 1 czosnek
- 3 cebule
- 8 pomidorów
- 3 garści kiełków
- 2 gałązki bazylii
- przyprawy: sól, pieprz, oliwa z chili
Ewa Kuskowska i Jerzy Piotrowski z Zagrody Ziołowej przygotują zupę z łąki!
W kolejnym filmie cyklu sKOSZtuj kultury zapraszamy na spotkanie z Ewą Kuskowską i Jerzym Piotrowskim z Ziołowej Zagrody. Zagroda Ziołowa Ewy i Jurka to niezwykłe miejsce na mapie woj. łódzkiego. Rośliny i zioła, a także stolarskie rękodzieło to największe pasje właścicieli.
W tym odcinku zapraszamy na zupę z łąki!
Składniki:
- bulion warzywny
- szczaw, podagrycznik, pokrzywa (duża garść na 1l)
- podsmażona cebula (duża garść na 1l)
- przyprawy: curry, papryka wędzona, sól
- kwiaty jadalne: ślaz dziki, nasturcja, nagietek
Irena Mikulska z „Leśnej Łąki” przyrządza pierogi z warzywami!
W drugim odcinku z serii sKOSZtuj kultury 2, Irena Mikulska z „Leśnej Łąki” pokaże, jak przyrządzić smażone pierogi z warzywami , grzybami i ziołami z sosem śliwkowym i dipem koperkowo-czosnkowym . Dodatkowo zdradzi przepis na letnią sałatkę , która będzie doskonałym dodatkiem do dania głównego!
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 100 g podsmażonej białej kapusty
- cebula
- 50 g grzybów duszonych z cebulą
- 100 g żółtego sera
- 50 g komosy
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory , zioła , chili , kurdybanek
Agnieszka Kowalska z AKKAdii Suliszew piecze tartę z owocami!
Zapraszamy do oglądania z nami kolejnego sezonu sKOSZtuj kultury! Jest to cykl filmów kulinarnych z owocami, warzywami i kwiatami w tle.
W pierwszym odcinku spotkamy się z Agnieszką Kowalską z AKKAdii Suliszew, czyli siedliska położnego wśród łąk i lasów w sąsiedztwie Puszczy Bolimowskiej. Można tam twórczo spędzić czas, rozsmakowując się w wegańskich potrawach przygotowywanych z lokalnych produktów.
Agnieszka Kowalska upiecze tartę z owocami.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (mix: pszennej, krupczatki, owsianej po 100 g)
- 120-150 g oleju kokosowego
- 50 g brązowego cukru
- jabłko
- konfitura z jabłek i jarzębiny
- konfitura z mirabelek
- kwiaty
Pierwszy sezon można zobaczyć pod linkiem: sKOSZtuj kultury sezon 1
