sKOSZtuj kultury

piątek 25 września 2020 - piątek 20 listopada 2020

Sushi futomaki

To już ostatni film z serii Skosztuj Kultury. Nie martwcie się, wkrótce wrócimy z czymś wystrzałowym! W tym odcinku Gosia Molus-Karpińska wykona tradycyjne danie kuchni japońskiej, czyli sushi futomaki.

Składniki:

– 2 szklanki ryżu do sushi

– 2 i 2/3 szklanki wody (+ woda do płukania ryżu)

– 6 łyżek octu ryżowego

– 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli

– 1/2 czerwonej papryki, 1 długi ogórek, 1 mango,

– 200 g surowego łososia

– 4 płaty wodorostów Nori

– sos sojowy i chrzan wasabi

Spanakopita (Tarta szpinakowa)

W dzisiejszym odcinku spróbujemy kolejny przysmak, tym razem rodem z kuchni greckiej. Katarzyna Kasumovic przygotuje spanakopitę, czyli tartę szpinakową.

Składniki:

– 400 g szpinaku

– 2 duże cebule

– 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie (opcjonalnie)

– 1 łyżka masła + 3 łyżki (do smarowania płatów ciasta)

– 200 g sera feta

– 4 jajka

– 400 g ciasta filo

– sok z cytryny, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku

Wiejska tarta z kaszanką i jabłkami

W kolejnym odcinku Agnieszka Chęcielewska przygotuje wiejską tartę z kaszanką i jabłkami.

Składniki:

– 1 ciasto kruche na tartę

– 1 cebula

– 2 jabłka

– 2 łyżki oliwy

– 800 g dobrej jakości kaszanki

– 1/3 szklanki wytrawnego białego wina

– sól, pieprz, majeranek lub rozmaryn

Mahuny zuspaise, czyli fasolka w śmietanie

W kolejnym odcinku #sKOSZtuj_kultury spotkamy się z Katarzyną Kasumovic. Pani Kasia przygotuje dla Państwa mahuny zuspaise, czyli fasolkę w śmietanie. Jest to danie kuchni chorwackiej.

Składniki:

– 1 kg fasolki szparagowej

– 1-2 czerwone cebule

– 3-4 łyżki oleju

– 2-3 łyżki mąki

– 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki (mielonej)

– 1 szkl. wody

– 1-2 ząbki czosnku

– 300 – 500 ml. śmietany 30%

– sól, pieprz do smaku

Krem z gruszki i pietruszki

W kolejnym odcinku zapraszamy na fanów kremu z gruszki i pietruszki. Gotuje Agnieszka Chęcielewska.

Składniki:

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka oliwy extra vergine

– 600 g korzenia pietruszki

– 1 dojrzała gruszka

– 1/3 łyżeczki cynamonu

– 250 ml mleka

– 1 l wywaru (bulionu)

– sól

– pieprz

– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

– 1 łyżeczka soku z cytryny

SPRING ROLLSY

W kolejnym odcinku przygotujemy z Państwem spring rollsy. Jest to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

Gotuje: Gosia Molus-Karpińska z Centrum Kultury i Sztuki

Składniki:

– pół piersi z kurczaka

– 15 płatków papieru ryżowego

– 1 papryka

– 1 ogórek zielony

– 1 marchewka

– 1 cebula

– sól

– przyprawa tajska

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos:

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżka octu ryżowego

– 2 łyżki sosu sojowego

– płatki papryczki chili

 TAVË PRIZRENI (BRYTFANNA W KOSOWIE)

Zapraszamy na trzeci odcinek naszego cyklu kulinarnego „sKOSZtuj kultury”. Tym razem zapoznamy Państwa z kuchnią Katarzyny Kasumovic. Pani Kasia przygotuje dla Państwa Tave Prizreni, czyli potrawę pochodzącą z regionów Albanii i Kosowa.

Składniki:

– 4 cebule

– 500 g papryki

– 3 pomidory

– 1 szkl. białego sera typu feta

– 2 szkl. jogurtu naturalnego

– 2 łyżki mąki

– 4 jajka

– olej

– sól

– pietruszka

Letnie risotto z warzywami

Zapraszamy na drugi odcinek naszego cyklu kulinarnego „sKOSZtuj kultury”. Tym razem przedstawiamy Państwu przemiłą Agnieszkę Chęcielewską, która przedstawi nam kuchnię włoską. W naszym dzisiejszym menu letnie risotto z warzywami.

Przygotujcie niezbędne składniki:

– 4 łyżki masła

– 1 łyżka oliwy extra vergine

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 czerwona papryka

– 100 g ryżu do risotto (arborio)

– 100 g kurek

– 1 cukinia (ok. 300 g)

– 1 duży pomidor

– ok. 500 ml bulionu

– 70 ml białego wina

– 50-100 g sera gorgonzola

– 4 łyżki twardego parmezanu lub grana padano

Skierniewickie Ogrody Działkowe

W naszym cyklu sKOSZtuj kultury korzystamy z warzyw, owoców, grzybów oraz ziół.

Skierniewiczanie kupują warzywa głównie na miejskim targu, ale część z mieszkańców jest samowystarczalna. Warzywa i owoce hodują w przydomowych ogródkach i na działkach.

Dzięki poniższemu filmowi dowiecie się, że w Skierniewicach istnieje sześć Rodzinnych Ogrodów Działkowych, które zajmują powierzchnię 37 hektarów i liczą 900 działek.

Zaproś rośliny do domu – oryginalne kompozycje kwiatowe na każdą okazję

W naszym nowym cyklu kulinarnym sKOSZtuj kultury pichcimy pyszne dania. Czym jednak byłby stół bez odpowiedniego przyozdobienia? Zaprośmy rośliny do domu!

Wspólnie z Instytutem Ogrodnictwa zapraszamy Państwa do obejrzenia filmu, który zachęci do stworzenia oryginalnych kompozycji kwiatowych na każdą okazję.

W filmie występuje mgr inż. Elżbieta Kosydar, prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, mistrz florystyki, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Wyższej Szkoły Inżynieryjno-Ekonomicznej w Rzeszowie. Zawód ogrodnika połączyła z pasją układania artystycznych kompozycji kwiatowych. Holenderski Instytut Kształcenia Nauczycieli STOAS i Europejska Akademia Aranżacji Florystycznych EFDA nadały jej tytuł instruktora florystyki. Zdobywczyni wielu nagród w konkursach florystycznych i autorka nagrodzonych stoisk na międzynarodowych wystawach. Właścicielka kwiaciarni i gospodarstwa ogrodniczego w Ropczycach, nauczycielka florystyki w Szkole Policealnej Wizażu i Stylizacji w Rzeszowie. Autorka szeregu książek, w których przekazuje zdobytą wiedzę i bogate doświadczenie nowym pokoleniom florystów.

Polski kociołek

sKOSZtuj kultury to nowy cykl filmów kulinarnych Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach.

W pierwszym odcinku poznacie Gosię Molus-Karpińską, która na co dzień pracuje jako grafik w CKiS. Jednym z jej talentów i pasji jest gotowanie. W tym tygodniu przygotuje polski kociołek. Pychota, zachęcamy do korzystania z naszych przepisów.

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • mięta
  • przyprawy (czosnek, sól, majeranek)

 

Ogrody kuchenne w Muzeum w Nieborowie i Arkadii

„sKOSZtuj kultury” to nazwa naszego nowego cyklu! Brzmi pysznie, prawda?

.

Będzie to szczypta smaku prosto z @Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach. Nasze krótkie filmiki wprowadzą Państwa w kulinaria z całego świata. Ze składników, które bez problemu można znaleźć w naszym mieście, możemy wyczarować m.in. specjały kuchni polskiej, chorwackiej, japońskiej, albańskiej, greckiej, włoskiej. Zapraszamy w każdy piątek o godz. 14! W cekisowej kuchni korzystamy z warzyw, owoców, grzybów i ziół, które od wielu lat goszczą na naszych stołach. Właśnie teraz, jesienią, możemy cieszyć się ich obfitością!

.

A dzisiaj zapraszamy do ogrodów kuchennych znajdujących się w @Muzeum w Nieborowie i Arkadii. Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego ogrody użytkowe sięgające XVIII wieku. To właśnie tam naukowcy przywracają do życia dawne zapomniane warzywa i zioła, które za czasów naszych prababć były często wykorzystywane w kuchni.

– Traktujemy warzywa jako rośliny ozdobne – mówi mgr inż. Agnieszka Chmielewska z Muzeum w Nieborowie i Arkadii. – Dla nas są to piękne, żywe istoty.

Plakat