sKOSZtuj kultury
Sushi futomaki
To już ostatni film z serii Skosztuj Kultury. Nie martwcie się, wkrótce wrócimy z czymś wystrzałowym! W tym odcinku Gosia Molus-Karpińska wykona tradycyjne danie kuchni japońskiej, czyli sushi futomaki.
Składniki:
– 2 szklanki ryżu do sushi
– 2 i 2/3 szklanki wody (+ woda do płukania ryżu)
– 6 łyżek octu ryżowego
– 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli
– 1/2 czerwonej papryki, 1 długi ogórek, 1 mango,
– 200 g surowego łososia
– 4 płaty wodorostów Nori
– sos sojowy i chrzan wasabi
Spanakopita (Tarta szpinakowa)
W dzisiejszym odcinku spróbujemy kolejny przysmak, tym razem rodem z kuchni greckiej. Katarzyna Kasumovic przygotuje spanakopitę, czyli tartę szpinakową.
Składniki:
– 400 g szpinaku
– 2 duże cebule
– 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie (opcjonalnie)
– 1 łyżka masła + 3 łyżki (do smarowania płatów ciasta)
– 200 g sera feta
– 4 jajka
– 400 g ciasta filo
– sok z cytryny, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku
Wiejska tarta z kaszanką i jabłkami
W kolejnym odcinku Agnieszka Chęcielewska przygotuje wiejską tartę z kaszanką i jabłkami.
Składniki:
– 1 ciasto kruche na tartę
– 1 cebula
– 2 jabłka
– 2 łyżki oliwy
– 800 g dobrej jakości kaszanki
– 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
– sól, pieprz, majeranek lub rozmaryn
Mahuny zuspaise, czyli fasolka w śmietanie
W kolejnym odcinku #sKOSZtuj_kultury spotkamy się z Katarzyną Kasumovic. Pani Kasia przygotuje dla Państwa mahuny zuspaise, czyli fasolkę w śmietanie. Jest to danie kuchni chorwackiej.
Składniki:
– 1 kg fasolki szparagowej
– 1-2 czerwone cebule
– 3-4 łyżki oleju
– 2-3 łyżki mąki
– 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki (mielonej)
– 1 szkl. wody
– 1-2 ząbki czosnku
– 300 – 500 ml. śmietany 30%
– sól, pieprz do smaku
Krem z gruszki i pietruszki
W kolejnym odcinku zapraszamy na fanów kremu z gruszki i pietruszki. Gotuje Agnieszka Chęcielewska.
Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 600 g korzenia pietruszki
– 1 dojrzała gruszka
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 250 ml mleka
– 1 l wywaru (bulionu)
– sól
– pieprz
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka soku z cytryny
SPRING ROLLSY
W kolejnym odcinku przygotujemy z Państwem spring rollsy. Jest to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.
Gotuje: Gosia Molus-Karpińska z Centrum Kultury i Sztuki
Składniki:
– pół piersi z kurczaka
– 15 płatków papieru ryżowego
– 1 papryka
– 1 ogórek zielony
– 1 marchewka
– 1 cebula
– sól
– przyprawa tajska
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos:
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– płatki papryczki chili
TAVË PRIZRENI (BRYTFANNA W KOSOWIE)
Zapraszamy na trzeci odcinek naszego cyklu kulinarnego „sKOSZtuj kultury”. Tym razem zapoznamy Państwa z kuchnią Katarzyny Kasumovic. Pani Kasia przygotuje dla Państwa Tave Prizreni, czyli potrawę pochodzącą z regionów Albanii i Kosowa.
Składniki:
– 4 cebule
– 500 g papryki
– 3 pomidory
– 1 szkl. białego sera typu feta
– 2 szkl. jogurtu naturalnego
– 2 łyżki mąki
– 4 jajka
– olej
– sól
– pietruszka
Letnie risotto z warzywami
Zapraszamy na drugi odcinek naszego cyklu kulinarnego „sKOSZtuj kultury”. Tym razem przedstawiamy Państwu przemiłą Agnieszkę Chęcielewską, która przedstawi nam kuchnię włoską. W naszym dzisiejszym menu letnie risotto z warzywami.
Przygotujcie niezbędne składniki:
– 4 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 czerwona papryka
– 100 g ryżu do risotto (arborio)
– 100 g kurek
– 1 cukinia (ok. 300 g)
– 1 duży pomidor
– ok. 500 ml bulionu
– 70 ml białego wina
– 50-100 g sera gorgonzola
– 4 łyżki twardego parmezanu lub grana padano
Skierniewickie Ogrody Działkowe
W naszym cyklu sKOSZtuj kultury korzystamy z warzyw, owoców, grzybów oraz ziół.
Skierniewiczanie kupują warzywa głównie na miejskim targu, ale część z mieszkańców jest samowystarczalna. Warzywa i owoce hodują w przydomowych ogródkach i na działkach.
Dzięki poniższemu filmowi dowiecie się, że w Skierniewicach istnieje sześć Rodzinnych Ogrodów Działkowych, które zajmują powierzchnię 37 hektarów i liczą 900 działek.
Zaproś rośliny do domu – oryginalne kompozycje kwiatowe na każdą okazję
W naszym nowym cyklu kulinarnym sKOSZtuj kultury pichcimy pyszne dania. Czym jednak byłby stół bez odpowiedniego przyozdobienia? Zaprośmy rośliny do domu!
Wspólnie z Instytutem Ogrodnictwa zapraszamy Państwa do obejrzenia filmu, który zachęci do stworzenia oryginalnych kompozycji kwiatowych na każdą okazję.
W filmie występuje mgr inż. Elżbieta Kosydar, prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, mistrz florystyki, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Wyższej Szkoły Inżynieryjno-Ekonomicznej w Rzeszowie. Zawód ogrodnika połączyła z pasją układania artystycznych kompozycji kwiatowych. Holenderski Instytut Kształcenia Nauczycieli STOAS i Europejska Akademia Aranżacji Florystycznych EFDA nadały jej tytuł instruktora florystyki. Zdobywczyni wielu nagród w konkursach florystycznych i autorka nagrodzonych stoisk na międzynarodowych wystawach. Właścicielka kwiaciarni i gospodarstwa ogrodniczego w Ropczycach, nauczycielka florystyki w Szkole Policealnej Wizażu i Stylizacji w Rzeszowie. Autorka szeregu książek, w których przekazuje zdobytą wiedzę i bogate doświadczenie nowym pokoleniom florystów.
Polski kociołek
sKOSZtuj kultury to nowy cykl filmów kulinarnych Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach.
W pierwszym odcinku poznacie Gosię Molus-Karpińską, która na co dzień pracuje jako grafik w CKiS. Jednym z jej talentów i pasji jest gotowanie. W tym tygodniu przygotuje polski kociołek. Pychota, zachęcamy do korzystania z naszych przepisów.
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy
- 3 duże ziemniaki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 papryka
- mięta
- przyprawy (czosnek, sól, majeranek)
Ogrody kuchenne w Muzeum w Nieborowie i Arkadii
„sKOSZtuj kultury” to nazwa naszego nowego cyklu! Brzmi pysznie, prawda?
.
Będzie to szczypta smaku prosto z @Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach. Nasze krótkie filmiki wprowadzą Państwa w kulinaria z całego świata. Ze składników, które bez problemu można znaleźć w naszym mieście, możemy wyczarować m.in. specjały kuchni polskiej, chorwackiej, japońskiej, albańskiej, greckiej, włoskiej. Zapraszamy w każdy piątek o godz. 14! W cekisowej kuchni korzystamy z warzyw, owoców, grzybów i ziół, które od wielu lat goszczą na naszych stołach. Właśnie teraz, jesienią, możemy cieszyć się ich obfitością!
.
A dzisiaj zapraszamy do ogrodów kuchennych znajdujących się w @Muzeum w Nieborowie i Arkadii. Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego ogrody użytkowe sięgające XVIII wieku. To właśnie tam naukowcy przywracają do życia dawne zapomniane warzywa i zioła, które za czasów naszych prababć były często wykorzystywane w kuchni.
– Traktujemy warzywa jako rośliny ozdobne – mówi mgr inż. Agnieszka Chmielewska z Muzeum w Nieborowie i Arkadii. – Dla nas są to piękne, żywe istoty.
