Świąteczne kucharzenie

piątek 4 grudnia 2020

Świąteczny tort

W czwartym odcinku z serii „Świąteczne Kucharzenie” Gosia Molus-Karpińska z Centrum Kultury i Sztuki przygotuje Świąteczny Tort!

https://youtu.be/hZEm2X4brgU

Przepis:
Ciasto:
70 g mąki
70 g cukru
25 g kakao
30 ml oliwy
1 jajko
50 ml wody
65 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem malinowy:
250 g malin
200 g śmietany 30%
8 g żelatyny
40 ml wody
2 łyżki cukru

Krem na wierzch:
160 g białej czekolady
100 g masła
Łyżka śmietany

Choinki:
100 g białej czekolady
Zielony barwnik
Łyżka śmietanki 30 %
Ozdoby do ciastek

Wigilijne pierogi pani Albiny

W trzecim odcinku naszego „Świątecznego Kucharzenia” w swojej kuchni powita nas pani Albina Hunger z Klubu Seniora „Rawka”. Pani Albina pokaże, jak przygotować wigilijne pierogi.

Składniki:
Ciasto:
– 1 kg mąki
– 1 jajo
– 1 szklanka ciepłej wody
– szczypta soli

Farsz:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 2 garście suszonych grzybów
– 2 duże cebule
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Ryba po grecku pani Basi

Witamy w drugim odcinku naszego „Świątecznego Kucharzenia”. Tym razem w swojej kuchni powita nas Elżbieta Kucharska z Klubu Seniora Zacisze. Ugotujemy rybę po grecku.

Składniki:

– 0,5 kg fileta

– 4 średnie marchewki

– 2 pietruszki

– sok z cytryny

– 2 małe cebule

– koncentrat pomidorowy

– bułka tarta i mąka do panierki

– przyprawy (sól, pieprz, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie

– olej do smażenia

Pierniczki pani Doroty

Zapraszamy na pierwszy odcinek z cyklu „Świąteczne kucharzenie”. Dorota Wieczorek z Klubu Seniora Rawka i jej wnuczka Julia zapraszają Państwa do wspólnego przygotowania bożonarodzeniowych pierniczków.

Składniki na 16 porcji:

– 600 g mąki pszennej

– 1 łyżka kakao

– 3 łyżeczki przyprawy korzennej

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 130 g płynnego miodu

– 100 g masła

– 2 jaja

– 2 łyżki mleka

– 1 białko

– 200 g cukru pudru

– kolorowe lukry i posypki

Plakat