Świąteczne kucharzenie
Świąteczny tort
W czwartym odcinku z serii „Świąteczne Kucharzenie” Gosia Molus-Karpińska z Centrum Kultury i Sztuki przygotuje Świąteczny Tort!
https://youtu.be/hZEm2X4brgU
Przepis:
Ciasto:
70 g mąki
70 g cukru
25 g kakao
30 ml oliwy
1 jajko
50 ml wody
65 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem malinowy:
250 g malin
200 g śmietany 30%
8 g żelatyny
40 ml wody
2 łyżki cukru
Krem na wierzch:
160 g białej czekolady
100 g masła
Łyżka śmietany
Choinki:
100 g białej czekolady
Zielony barwnik
Łyżka śmietanki 30 %
Ozdoby do ciastek
Wigilijne pierogi pani Albiny
W trzecim odcinku naszego „Świątecznego Kucharzenia” w swojej kuchni powita nas pani Albina Hunger z Klubu Seniora „Rawka”. Pani Albina pokaże, jak przygotować wigilijne pierogi.
Składniki:
Ciasto:
– 1 kg mąki
– 1 jajo
– 1 szklanka ciepłej wody
– szczypta soli
Farsz:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 2 garście suszonych grzybów
– 2 duże cebule
– sól i pieprz
– olej do smażenia
Ryba po grecku pani Basi
Witamy w drugim odcinku naszego „Świątecznego Kucharzenia”. Tym razem w swojej kuchni powita nas Elżbieta Kucharska z Klubu Seniora Zacisze. Ugotujemy rybę po grecku.
Składniki:
– 0,5 kg fileta
– 4 średnie marchewki
– 2 pietruszki
– sok z cytryny
– 2 małe cebule
– koncentrat pomidorowy
– bułka tarta i mąka do panierki
– przyprawy (sól, pieprz, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie
– olej do smażenia
Pierniczki pani Doroty
Zapraszamy na pierwszy odcinek z cyklu „Świąteczne kucharzenie”. Dorota Wieczorek z Klubu Seniora Rawka i jej wnuczka Julia zapraszają Państwa do wspólnego przygotowania bożonarodzeniowych pierniczków.
Składniki na 16 porcji:
– 600 g mąki pszennej
– 1 łyżka kakao
– 3 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 130 g płynnego miodu
– 100 g masła
– 2 jaja
– 2 łyżki mleka
– 1 białko
– 200 g cukru pudru
– kolorowe lukry i posypki