Podróżnicze smaki i smaczki cz. 3. Meksyk i nie tylko. Felieton Elżbiety Jach
Meksyk to kraj słońca, kolorów, zapachów, kwiatów i smaków. Gdybym mogła, podróżowałabym tam co roku. Wiem, że nie do końca jest tak cudownie, ale wiadomo, że tam, gdzie nas nie ma, jest najlepiej… Udało mi się od zwiedzić stolicę Meksyk i pojechać na południe aż po półwysep Jukatan. Naturalnie, nie udało mi się wszystkich miejsc zwiedzić, ale to, co udało mi się zobaczyć i posmakować było cudownym doznaniem. Stołowaliśmy się w miejscowych knajpkach i ulicznych barach. Smaku kanapki z chłodnym awokado i queso (ser) kupionej od handlarki na przystanku autobusowym nigdy nie zapomnę. Proste danie, ale jakże smaczne 🙂
Uliczne przysmaki
Wszędzie też pokrzepić się można było smacznymi i zdrowymi sokami ze świeżych owoców.
Narodowymi warzywami Meksyku są: kukurydza, z której piecze się różnego rodzaju tortille (tortije), fasola (ponad 20 gatunków) i różnego rodzaju papryczki chili oraz pomidory. Najczęściej stosownym ziołem jest kolendra.
Potrawy przyrządzane z kukurydzy i fasoli są tutaj lekkostrawne, ponieważ dojrzałe ziarna moczy się i gotuje w wodzie wapiennej. Wzrasta dzięki temu przyswajalność wartości odżywczych.
W górskiej wiosce jedliśmy wspaniałe tortille z fasolą (frijoles refritos – friholes refritos) i chorizo (czorizo). Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny przyprawiana wędzoną papryką. Kuchnia meksykańska łączy tradycje Indian z tradycjami konkwistadorów.
Owoce morza i ryby najlepiej jeść w miejscach blisko wody. Wtedy są z pewnością świeże.
Poniżej wspaniały koktajl z krewetek nad Pacyfikiem i zupa z owocami morza.
Na ryneczkach można było zobaczyć również osobliwości: pieczone chrząszcze lub torby z wizerunkiem Fridy Kahlo – narodowej artystki.
Narodowym trunkiem jest mezcal (meskal), czyli wódka z agawy. Mezcal to „młodszy brat” tequili – jest krócej leżakowany. Pija się również trunek piratów, czyli ron – rum.
SMAKI MEKSYKU – PRZEPISY
Krewetki z tequilą
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2-3 ząbki czosnku,
- krewetki obrane i odżyłowane,
- posiekana kolendra,
- sól, pieprz do smaku
- w zależności od ilości krewetek do 100 ml tequili.
Sposób przyrządzenia:
Roztopić masło na średnim ogniu, podsmażyć całe ząbki czosnku aż się zrumienią. Dodać krewetki i obsmażać ok. 3 min. Dolać tequilę i kolendrę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze ok. 2 min. Kto woli, zamiast kolendry dodaje natkę, ale to już nie to samo.
Do tego podpiec kawałki bułeczki. Smacznego!!!
Tortilla
Składniki:
- gotowe placki,
- dojrzałe, usmażone paski kurczaka,
- plastry cukinii, bakłażana, pomidora, korniszona, cebuli, czerwonej fasolki,
- natka pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Podgrzewamy lekko placki, smarujemy miąższem awokado. Nakładamy wszystkie składniki, posypujmy natką pietruszki i wszystko zawijamy. Podsmażamy lekko z obu stron na patelni.
Należy uważać, aby zawartość się nie wysypała 🙂
Najpopularniejszym sosem do tortilli jest guacamole.
Składniki:
- 2 awokado,
- duży pomidor,
- cebula,
- 2 papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- kolendra,
- sok z limonki lub cytryny,
- sól do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Obrane awokado rozgnieść widelcem, dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, papryczki bez pestek, zgniecione ząbki czosnku, posiekaną cebulę, sok z limonki, szczyptę soli, kolendra, oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Można wykorzystać do tego blender.
Pozole – zupa
Jest to narodowe danie podawane głównie z okazji święta niepodległości lub święta zmarłych.
Składniki:
- 450 g chudej wieprzowiny,
- 350 g kurczaka,
- 1 kostka bulionu drobiowego,
- 1 główka czosnku podzielona na nieobrane ząbki,
- 1 posiekana cebula,
- 2 liście laurowe,
- 450 g ciecierzycy, najlepsza byłaby biała kukurydza,
- ¼ mielonego kuminu,
- sól,
- pieprz,
- drobno posiekana kapusta i kolendra.
Sposób przyrządzenia:
Do garnka włożyć mięso, zagotować i zszumować. Dodać kostkę bulionową, czosnek, cebulę i liście laurowe, sól. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso pokroić na drobne kawałki. Zebrać tłuszcz z wywaru i czosnek oraz liście laurowe. Dodać ciecierzycę, kukurydzę, posypać kuminem i ponownie zagotować doprawiając pieprzem.
Na talerz wyłożyć mięso, przykryć kapustą i zalać gorącym wywarem.
Doprawić papryką i kolendrą.
Na koniec coś na letnie dni od hiszpańskich konkwistadorów 🙂
Zupa salmoreho (salmorejo)
Składniki dla 4 osób:
- 3 kromki czerstwego wiejskiego chleba,
- 6 dużych dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu winnego,
- 70 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- 2 jajka na twardo,
- plasterki szynki serrano (może być inna) pokrojone na kawałki.
Sposób przyrządzenia:
Czerstwy chleb zalewamy wodą. Kiedy namoknie, odsączamy z nadmiaru wody. Pomidory, chleb, oliwę z oliwek, ocet i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i umieszczamy w lodówce na ok. 2 godz. Podawać z drobno pokrojonym jajkiem i szynką. Może być kropla śmietanki – wersja polska 😊
SMACZNEGO !